VISUAALISEN JOURNALISMIN KILTA ry – http://timantti2019.fi/

Visuaalisen journalismin palkintokilpailu 2019

KILPAILUEHDOTUS:

Kuvituskokonaisuus / Viekö mielipide voiton tutkimuksesta? / Yliopistolehti 

TYÖN NIMI TAI KUVAUS: Artikkelin visualisointi sekä infografiikka ja somevideo tieteellisen maailmankuvan vaiheista liittyen Yliopisto-lehdessä julkaistuun juttuun Viekö mielipide voiton tutkimuksesta? Printtilehti lähetetään postitse, jutun verkkoversion näkee osoittessa: https://www.helsinki.fi/fi/uutiset/kieli-kulttuuri/tiedekritiikki-leviaa-somessa-nopeasti-vieko-mielipide-voiton-tutkimuksesta

JULKAISUPÄIVÄMÄÄRÄ: 26.10.2018

JULKAISU: Yliopisto-lehti 8 / 2018

SUUNNITTELIJA TAI TYÖRYHMÄ: visualisointi Ulla Sainio, sisältö Anu Vallikoski ja Yliopisto-lehden toimitus

“Epäluottamus tiedettä kohtaan on entistä näkyvämpää.

Suuri yleisö arvostaa silti tutkimusta.”

PERUSTELUT: Yliopisto-lehti tuottaa elämyksellistä tiedeviestintää sekä välittää tietoa uusista käsitteistä ja ilmiöistä eri-ikäisille lukijoille. Viekö mielipide voiton tutkimuksesta? -artikkeli käsittelee tiedeyhteisön some-maailmassa kohtaamaa usein kiivastakin kritiikkiä. Niin perinteisessä mediassa kuin netissä vaihtoehtoiset lähteet sekä kokemusasiantuntijat mielipiteillään peittoavat tieteellisen tutkimuksen tulokset. Monella tunteet kuumenevat keskustelun tuoksinassa.

Humoristisen hyväntuulinen kuvitus  vertaa tilannetta tarinaan, jossa tieteellistä luentoa seuraavan yleisön mielenkiinto suuntautuu omiin tietolähteisiin, kuten “flat earth” -teoriat, taikka some-keskustelua symboloiviin asioihin kuten Twitter-lintuun. Viimeisen sivun kuvassa kuitenkin kaikki ovat avaruusmatkalla tulevaisuuteen juuri “rakettitieteilijän” asiantuntemuksen sekä tutkitun tiedon ja teknologian varassa.

Tieteen arvostelu ei ole uusi ilmiö. Artikkelissa sekä siihen kuuluvassa infografiikassa sekä videossa käydään läpi tieteellisen maailmankuvan kokemia nousuja ja laskuja.

Jutun ideoi Yliopisto-lehden työryhmä, infografiikan ideaa kehittelivät AD Maisa Puranen yhdessä kuvittaja Ulla Sainion kanssa. Tämän jutun edistämiseksi Yliopisto-lehti päätti ensimmäistä kertaa – sekä lehdelle että kuvittajalle – tilata kuvittajalta myös animoidun some-videon.

Videossa esitetään tieteen suosion hyvät sekä huonot ajat painetun lehden infografia kuvien avulla, mutta käyttäen niitä toisella tavalla. Lehdessä on käytössä nouseva ja laskeva käyrä symboloimassa erilaisia aikakausia, videossa tumma kuva ja musta tausta kuvaavat tieteen huonojen ja hyvien, pimeiden ja valoisien jaksojen vaihtelua. 

Kuvituksessa on käytetty Adoben Illustrator CC sekä Photoshop CC -ohjelmia sekä skannattuja maalauksia. Video on tehty käyttäen After Effects CC- sekä Premier Pro CC -ohjelmia.

EHDOTTAJA: Ulla Sainio,  ulla@gentil.fi puhelin 050 3658820

Juttu Yliopisto-lehden websivuilla

Viekö mielipide voiton tutkimuksesta? -juttu Yliopisto-lehden websivulla yllä ja painetussa lehdessä alla. Tämän websivun ylälaidassa oleva pieni yläosassa oleva yksisarvisvinjetti oli lehden sisällysluettelossa houkuttelemassa lukijoita tutustumaan artikkeliin.

Viekö mielipide voiton tutkimuksesta? Aloitusaukeama.
Viekö mielipide voiton tutkimuksesta? Toinen aukeama.

Toisen aukeaman Euroopan tieteellisen maailmankuvan aikajanalla käyrä kohoaa hyvinä aikoina: Antiikin filosofit; renessanssi, jota edustaa kuvassa da Vinci; valistus ja naistieteilijä, ehkä Émilie du Châtelet; viime vuosisata ja Einstein.


Viekö mielipide voiton tutkimuksesta? Kolmas aukeama.

Alkuaukeman kuvitus sekä jatkokuva ilman tekstiä. Kuvituksessa on käytetty laajaa väriskaalaa: painettua lehteä varten värejä on modifioitu neliväripainon sallimiin rajoihin. Web-käyttöön tarkoitetuissa kuvaversioissa loistavia rgb-sävyjä on mukana.

Viekö mielipide voiton tutkimuksesta -aloituskuva
Viekö mielipide voiton tutkimuksesta, jatkokuva

Euroopan tieteellisen maailmankuvan aikajana -video esittää tieteen nousu-ja laskukaudet valon ja varjon keinoin. Kertomus alkaa ajasta “Jo muinaiset kreikkalaiset…” läpi pimeän keskiajan valistuksen valoon ja lopulta päättyy 2000-luvulle. Facebook-video alla.

Tieteellisen maailmankuvan ylä- ja alamäet

Ainahan ne ovat mielessä, tieteen ylä- ja alamäet — ja roskikseen viskotut faktat. Kun ortopedi Antti Heikkilän arveluttava Lääkkeetön elämä -kirja nyt puhuttaa ja puistattaa, on mitä sopivin hetki palata lokakuun numeroon: mistä tiedekritiikissä lopulta on kyse. #tieteellinenmaailmankuva

Julkaissut Yliopisto-lehti Maanantaina 17. joulukuuta 2018